Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyayı etkisi altına alan coronavirüs nedeniyle binlerce insan hayatını yitirmeye devam ediyor. Virüs salgını en fazla turizm sektörünü etkilerken, kültür-sanat ve spor faaliyetlerine durma noktasına gelerek, ertelendi.
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbaş, salgının turizm olmak üzere birçok sektörün ağır sorunlarla mücadele ettiğini fakat iktidarın bu sorunlara çözüm bulamadığını belirtti.
Kemalbay aynı zamanda Diyarbakır’da yaşamını yitiren orman işçilerine yapılan saldırıyı kınayarak, baş sağlığında bulundu.
Serpil Kemalbay iktidarı; “Türkiye’de korona salgınıyla gerçek anlamda etkili bir mücadele yürütüldüğünü söylemek mümkün değil. Çünkü AKP sürekli olarak, korona günlerinde yaptığı faaliyetleri stilize ederek anlatsa da Türkiye’de derin, ağır sorunlar yaşayan, ciddi sorunlar yaşayan sektörler, çalışanlar sorunlarına cevap bulamadılar.
#EvdeKal diye telkinlerde bulunulurken bugün çalışanlar, emekçiler, işçiler ne yazık ki evde kalamamaktadır, çalışmaktadır ya da evde kalabilmek için işinden ayrılmaktadır. İşten atılmaktadır ya da iş yerleri kapatıldığı için çalışamamaktadır” sözleriyle eleştirdi.
Kemalbay, işten atılanların işsizlik fonundan yararlanamadıklarını da eleştirdi.
“İşten atılanların sayısı her gün milyonlarca kişi artmaya başladı. Her gün işten atılan işçilerin, sokağa atılan işçilerin durumuna dair hiçbir haber sizden gelmiyor. Size şunu sormak istiyoruz: Turizm sektöründe çalışan işçilere neden İşsizlik Fonu’ndan güvence sağlanmıyor, neden iş güvencesi verilmiyor? İşsizlik Fonu’ndaki 130 milyar TL neden bütün çalışanların iş güvencesi için kullanılmıyor? Neden bunlara cevap alamıyoruz? Hepsinin cevabını sizlerden bekliyoruz.”
Coronvirüs salgını nedeniyle İstanbul ve Zonguldak’a giriş ve çıkışlar yasaklandı. Türkiye genelinde ise sokağa çıkma konusunda yaş sınırlaması getirildi. Virüsle ilgili ilaç ve aşı çalışmaları da devam ediyor. İlaç ve aşı çalışmalarını sürdüren ülkeler ise ABD, Türkiye, Japonya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya bulunuyor.