Turizmde en çok tercih edilen her şey dahil sistemi çöküyor mu? Gerek sosyal medyada gerekse yeni jenerasyonun etkisiyle bu sistem artık tercih edilmemeye başlandı. Bu nedenle Antalya’da 450 otelin dönüşümü için son on yılın içine girildiği belirtildi.

Günümüzde global turizm sektöründe trendlerde değişmeye başladı. 1.5 milyar insanın seyahat ettiği dünyada yeni trendlerde ortaya çıkıyor. Türkiye’de turizm sektörünün tek dayanağı olan her şey dahil sistemi son noktaya geldi. Dünya Turizm Örgütü’nün UNWTO’nun yaptığı istatiklere göre seyahate çıkanların sayısı 2018 yılında %4 artışla, 2019 yılında ise 1.5 milyara ulaştı. Daha çok sosyal medyayı kullanın ve paket turlar yerine bireysel seyahatleri tercih eden Y ve Z kuşağı turizmde etkili oluyor ve Türkiye’de her şey dahil otellerin ise 10 yıllık ömrünün kaldığı ifade ediliyor. Son verilere göreyse Türkiye’de hizmet veren turizm tesislerinin %54’ü 5 yıldızlı otellerden oluşuyor. Antalya ve çevresinde ise her şey dahil sisle ayakta duran yaklaşık 450 otel bulunuyor. Bu oteller yeni trendlere uyum sağlamak içinde dönüşümüne hazırlanıyor.

Bu konuyla ilgili IPSOS araştırma şirketi tarafından yapılan ankete gre Turizm ve Trendler Araştırması sektörün büyük bir bölümünün dönüşümün eşiğinde olduğunu ortaya çıkardı. Özellikle 10 yılın sonunda iş hayatını ve ekonomik özgürlüğünü tamamen eline geçirecek olan Z kuşağının tüm denklemleri değiştireceği tahmin ediliyor. Antalya’da her şey dahil sistemiyle çalışan 450 otel bulunuyor ve bu oteller paket turlara dayalı olarak çalışıyor. Ancak bu uygulamalar yavaş yavaş değişmeye başlıyor ve bu değişimin tamamen 10 yıl sonra sağlanacağı belirtiliyor. Hazırlanan raporda Turizm ve Seyahat Acentaları kapsamında seri datalar irdelenmiş ve iş insanlarıyla görüşmeler yapılmış. Buna göre 140 ülkenin turizm yönünden değerlendirildiği araştırmanın sonuçlarına yer verildi. Buna göre Türkiye güvenlik açısından dünyada 125’nci sırada yer alırken, insan kaynakları bakımından 97’nci, çevresel sürdürebilirlik yönünden ise 126. sırada bulunuyor. Bunun yanında havaalanı alt yapısı bakımından ise 20, kültürel varlıklar yönünden 17 sırada bulunuyor. Büyüme açısından ise karnesinin zayıf olduğu dikkate alınmış.

Raporda ayrıca Türkiye’de her 5 kişiden 1’i yurt içinde tatil yapıyor. Ancak bu karam Antalya’da 5 kişiden, 3’ü seviyesinde bulunuyor. Avrupalı bir turist ise tatil için 2000 Euro bütçe ayırıyor ve tamamını harcamıyor. Dünyada turist sayısı 1.5 milyara ulaştı. Fransa 90 milyondan en fazla turist çeken ülke. İspanya ise 83.8 milyonla ikinci sırada yer alıyor. Turizmi en çok gelişen ülkeler arasında ise Türkiye %14 ile 13. sırada bulunuyor. Myanmar %40’la ilk sırada yer alıyor. Porto Riko ise %31.2’yle ikinci sırada bulunuyor.