Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılarak binlerce insanın ölümüne neden olan coronavirüs en fazla turizm sektrünü etkiledi.
Virüsün emlaktan, ulaşıma, eğitime kadar bütün sektörleri durma noktasına getirdi. Salgının bitiş süreci belirsizliğini korurken, virüsten sonra turizmde büyük değişimler yaşanacağı düşünülüyor.
Turizmde neler olacak, sorusu tüm sektörün gündeminde. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, salgından sonra uçakların tam kapasiteyle yolcu alamayacağını belirterek “Yüzde 50 yolcu kapasitesiyle uçacaklar, yolcular arası bir koltuk mesafesi korunacak. 5 saate kadar uçuşlarda yiyecek servisi verilmeyecek. Bunlardan ötürü faturalar eskiye göre iki kat artacak” diye konuştu. 500-1000 yatak kapasiteli büyük otel projelerinin rafa kalkacağını aktaran Polatoğlu, “Her şey dahil sistemi önemini kaybedecek, hijyen her şeyin önüne geçecek. Belki de açık büfe artık son bulacak. Özel hizmet veren butik, küçük, villa tipi oteller öne çıkacak” açıklamalarında bulundu.
Salgın sonrası açık büfe uygulaması ortadan kalkacak bunun yanı sıra grup turları azaltılacak. Otobüslerde yan yana oturma yasaklanacak ve en fazla 20 kişi bulunabilecek. Ailelerin binebileceği 4 kapılı minivan binem arabalar, transfer araçlar ön planda olacak.
Kongre turizmi ise ne yazık ki eskisi gibi yapılmayacak, online olarak gerçekleşecek. Uçak, otel, harcırah gibi masraflar olmadan kongreler sanal ortamda yapılmaya başlandı. Cruise turizmininde olumsuz yönde etkileneceği söz konusu… Salgında en riskli seyahatler ise gemi turları… Salgın sonrası bu gemilerin bir çoğu yük gemilerine dönüştürülecek.
Salgın sonrası en önemli konulardan biri de hijyen olacak. Tatilciler daha çok yakın yerlerde tatil yapıp, kendi araçlarıyla gitmeyi tercih edecekler. Bunun yanı sıra bireysel turlarda artış bekleniyor. Tatilciler toplu taşımanın kısa sürdüğü yakın destinasyonuları tercih edecek. Butik oteller, solo tatil, kişiye özel paketler önemli seçenekler olacak. Bunun yanı sıra golf, yat, dalış, karavan, trekking, köy, çadır, mağara, ekoturizm, gastronomi gibi turizm alternatiflerine talepler yoğunlaşacak.