Çatalca’ya bağlı olan İnceğiz kayalıkların oyulması sonucunda yerleşim yerine çevrilmiştir. Yaklaşık olarak 5000 yıl önce kurulmuş büyüleyici bir manzaraya sahip köydür. Mesire alanlarının çok olduğu, haftasonlarınızı değerlendirebileceğiniz gizli kalmış rotalardan biri…

İnceğiz mağaralarıyla dikkat çekiyor. Öyle ki halk tarafından Kemal Sunal Mağaraları olarak da anılıyor. Nedeni ise Salako ve Davaro filminden geliyor çünkü o filmdeki bir çok sahne burada çekilmiş…. Bu yüzden burası için bir zamanlar Yeşilçam’ın doğal film seti diyebiliriz. Mağaralar daha çok bir apartman görünümünde… Mağaralar Cenevizliler döneminde kayaların oyulması sonucunda yapılmış…

Mağaralar Köyü İnceğiz
Mağaralar Köyü İnceğiz

Mağaraları gezmek isterseniz eğer alt bölümden başlamanız iyi olacaktır. Giriş mağalardan yukarıya doğru merdivenler çökmüş vaziyette. İkinci katın altında birkaç basamak yer alıyor. Üst kata ise köprünün karşısında bulunan patikadan çıkabilirsiniz. Patika biraz kaygan olduğu için dikkatli olmanızda fayda var.

Köyde aynı zamanda Karasu Deresi’de geçiyor. Derin bir vadi üzerinde bulunan dere Bizans döneminde Manastır Mağaraları ile Kaya Kiliseleri bilim dünyası tarafından 1950’lili yılların başında bulunmuş. Derenin üzerinde bulunda vadide aynı zamanda insan eliyle yapılmış olan üç katlı Bizans Manastır Mağaraları ve Kaya Kiliseleri bulunuyor. Buradaki katların birinde küçük bir de şapel mevcut… Odaların bazılarında ise büyük haç kabartması dikkat çekiyor.

İnceğiz Köyü’ne İstanbullular ilk olarak 4000 yıl önce gelmişler. Önce Yarımburgaz Mağarası’nda yaşamışlar yani Hıristiyanlıktan önce burada insanların yaşadığını söyleyebiliriz.

Mağaralarının tarihinin 5000 yıllık olduğu girişte bulunan tabelalarda yazıyor. Köy, kültürünü ve tarihini günümüze kadar yansıtabilmeyi başarmış.

Bölge daha önce Yunanistan sınırlarındaymış o yüzden mübadele esnasında buraya Yunan halkı göç etmiş burada bulunan koyun adını da Paradisos olarak değiştirmişler.

İnceğiz yapı olarak Kapadokya’ya benziyor diyebiliriz.

Burada Mayıs ve Haziran aylarında çadır kampı, karavan tatili yapabilirsiniz. Haftasonlarınızı değerlendirmek amacıyla piknik, mangal yapabilirsiniz. Trekking, yürüyüş yapabilirsiniz. Fotoğraf

Günümüzde mağaralara çevre temizliği açısından gereken özenin gösterilmediğini görmek üzücü… zira mağarayı çöplük amacıyla kullananların sayısı az değil.

İnceğiz’e gitmek için Yenibosna-Çatalca (Merkez) otobüslerine binebilirsiniz. Aynı zamanda Yenibosna-Çatalca metro hattını da tercih edebilirsiniz.

[insert page=’istanbulda-yapilacak-seyler’ display=’content’]