Doğu ile Batı’nın arasında kalmış birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu’ya açılan kapı olan Kars ile Ardahan arasında bulunan büyüleyici, masalsı manzaraya sahip olan Çıldır Gölü yerli-yabancı bütün gezgincilerin dikkatini çeken yerlerden biri…

Yaz aylarında buraya gelecekseniz eğer, 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü Uluslararası Çıldır Gölü Festivali’ne katılabilirsiniz.

Çıldır Gölü'nde Atlı Kızaklarla Dans
Çıldır Gölü’nde Atlı Kızaklarla Dans

Kars Tarihi ve Çıldır Gölü

Kars adı Karsaklardan gelir. Aynı zamanda ülkemizdeki en eski Türkçe il adı olma özelliğine de sahiptir. Burası bir çok medeniyetin etkisinde kalmış. Huriler, Urartular, İskitler, Partlar, Karsaklar, Sasaniler, Selçuklular, Gürcüler, Moğollar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar…  1535 yılında Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. 1853-1856 Osmanlı Rus Savaşı sonrasında Rus ordularına karşı kazanılan zafer sonucunda Kars Zafer Madalyası Anadolu’da bir şehre verilen ilk Gazilik madalyası olmuştur. Madalyayla ilgili bilgi envanteri günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunmaktadır. Şehir 1877-1918 yılına kadar Rus işgalinde kalmış daha sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.

Çıldır Gölü her mevsim tatil anlayışına uygun, coğrafyasıyla sizleri alıp eski çağlardan, günümüze kadar yolculuğa çıkaracak egzotik, mistik bir yer… Öyle ki Kars bölgesinde bulunan dış mimarisiyle dikkat çeken, Baltık stiliyle yapılmış ve binalara hayran kalacaksanız.  Bunlardan biri ise 1877-1896 Rus Cheltikov Ailesinin Kars’a yerleşerek yaptıkları konak… Konak günümüzde Cheltikov Oteli olarak kullanılıyor. Bina geçen zamanlarda askeri ecza deposu, doğumevi, hekimevi, hastane ve opera binası olarak kullanılmış.

Baharda renk cümbüşüne dönüşen, kışın ise bembeyaz bir saten gibi kendini gösteren Çıldır Gölü kış tatiliniz için listenize ekleyebileceğiniz güzel bir tercih olacaktır.

Çıldır Gölü'nde Atlı Kızaklarla Dans
Çıldır Gölü’nde Atlı Kızaklarla Dans

Ülkemizin donan tek gölü olan Çıldır Gölü üzerinde atlı kızaklarla heyecan dolu turlar atabilirsiniz. Bu heyecanı yaşarken kendinizi Ortaçağ döneminde yaşıyormuş gibi bir filmin sahnesindeymiş hissine kapılabilirsiniz.  Gölün üzerindeki buz 50cm’e kadar çıkabiliyor. 123 km2 alana sahip olan göl Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölüdür. Deniz seviyesinden 1959 metre yüksekliğe sahiptir. Derinliği ise 42 metredir. Göl, bir lav akıntısıyla, moloz mahrutundan oluşmuş doğal bir set gölüdür.

Çıldır Gölü’nde balık tutabilir, çevresinde yürüyebilir, üzerinde paten yapabilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Aynı zamanda doğayla iç içe kalıp, huzurlu bir tatil yapmak isterseniz eğer çadır kampı da yapabilirsiniz. Göl kenarında bulunan kafe ve restoranlarda yeme-içme ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Dilerseniz her yıl Şubat ayında düzenlenen Çıldır Altın At Uluslararası Kış Festivali’ne katılıp, eğlenceli aktivitelerle tatilinize farkındalık kazandırabilirsiniz.  Buraya gelmişken Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’ni, Doğatepe Peynir Müzesi’ni, Sarıkamış Şehitliği’ni, Kars Kalesi’ni, Katerina Sarayı’nı, Taş Köprü’yü, Homoros Manastırı’nı gezebilirsiniz.

Çıldır Gölü’nü gezdikten sonra dilerseniz Sarıkamış çam ormanlarını görebilirsiniz. Doğu’nun serhat ili olan Kars’ın kızıl çam ormanlarıyla ünlü ilçesi Sarıkamış doğası, tarihi, kültürü, coğrafyası ve sosyal yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken bölgelerden biri… Buradaki bitki örtüsü görülmeye değer…

Dilerseniz Doğu Ekspresi’yle mükemmel manzaralar içinde Doğu’ya doğru unutulmaz bir tren yolculuğunu tercih edebilirsiniz.

Kars Mutfağı

Kars un, baklagiller ve hayvansal ürünlere yönelik bir mutfak kültürüne sahip. Kars’a gelmişken meşhur Kars Kaz Evi’ne giderek kaz etinin lezzetini tadabilirsiniz. En ünlü yemekleri arasında Hörre Çorbası, Hıngel, Umaç Helvası, Erişte Pilavı, Haşıl, Ekşili Et, Tandırda Kaz Çekmesi, Çeçil Peyniri bulunuyor. Kars’dan ayrılmadan önce yöreye özgü organik ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.

Çıldır Gölüne Ulaşım

İstanbul üzerinden 1 saat 42 dakika, Ankara üzerinden gelecekseniz eğer 1 saat 12 dakika sonrasında merkezden 45 kilometre mesafeyi aştıktan sonra Çıldır Gölü’ne ulaşabiliyorsunuz.

[insert page=’karsda-yapilacak-seyler’ display=’content’]